En el context de la terrible DANA que ha assolat el territori valencià recentment, des d’Espores volem recuperar aquest article del nostre col·laborador Jose Aparici que ja en 2017 reflexionava sobre els diferents perills naturals que amaguen les nostres terres. Inundacions, llevantades, terratrèmols, tempestes… Aprèn sobre els riscos que envolten la nostra natura més propera.
L’Observatori Europeu d’Ordenació del Territori afirma que el País Valencià és un territori d’elevat risc motivat per la perillositat natural i l’acció antròpica. Aquest fragment d’un històric, vertiginós moment ens ho confirma i perquè no, ens deuria fer reflexionar: “…Pel costat dret, l’aigua ha començat a saltar per la zona del camí de Trànsits, i així, ja quasi ininterrompudament fins la desembocadura… L’alba és paorosa, perquè la llum del dia va descobrint efectes i desgràcies que a la nit no es sospitaven. La grossa capa de fang que les aigües han deixat, pesa sobre tot València com ningú no es podia imaginar. Hi ha llocs en què s’arriba a dos metres d’altura i més…” (Crònica de la Riuada. Relat de les inundacions ocorregudes a València el 14 d’octubre de 1957).
Què entenem per risc natural?
Estem rodejats per la pressió de riscos naturals i és així perquè la mateixa localització geogràfica i els trets del medi físic del territori valencià el transforma en un espai on es poden desenvolupar diversos fenòmens naturals de rang extraordinari: geològics, geomorfològics, atmosfèrics, biològics, a la qual cosa s’adhereix una ocupació intensa del territori a través dels ambiciosos tentacles de l’esser humà.